Siirry sisältöön

Suomalaisen jäätelökansan sydämet valloittanut Jymy laajentaa

2 min lukuaika

Jymy-jäätelöiden myynnin voimakkaan kasvun myötä jäätelöä tehdään vastaisuudessa suuremmissa tuotantotiloissa, joissa on pyritty automatisoimaan työvaiheita, jotka eivät vaikuta jäätelön laatuun tai makuun.

Kasvu edellyttää kapasiteettia

Jymy-jäätelöiden myynnin- ja tuotantovolyymin kasvun myötä Aurassa on päädytty laajentamaan tuotantotiloja ja investoimaan moderniin tuotantoteknologiaan.
– Kaikki ihmisemme ovat tsempanneet tosi hyvin tässä kasvuvaiheessa, mutta jossain kohdin seinät ja kattiloiden kyljet tulivat vastaan, joten oli pakko laajentaa, Suomisen Maito Oy:n toimitusjohtaja Olli Suominen toteaa.

Jymyn tarina alkoi entisen Sisu-makeistehtaan ruokalassa, jossa kaikki Jymy-jäätelöt pakataan edelleen. Ensimmäisessä laajennusvaiheessa otettiin käyttöön tila, jota kutsutaan keittiöksi. Kaikki jäätelömassat on tehty siellä ja tehdään vastaisuudessakin.

Nyt on vuorossa toinen 1 300 neliön laajentumisvaihe, jonka jälkeen käytössä on noin 3 000 neliötä. Uudistettuihin tiloihin tulee muun muassa isommat tankit, joihin mahtuu huomattavasti enemmän jäätelömassaa. Samaten varasto- ja pakastintilaa saadaan merkittävästi enemmän.

Uusien tilojen lisäksi Aurassa on panostettu tuotannon automatisointiin. Tehtaaseen tulee uusi niin sanottu karkaisutunneli, jossa jäätelömassa pakastetaan huippunopeasti. Myös ennen käsin tehty pakkausvaihe automatisoidaan ja lavoituskin hoidetaan automaattisesti robotiikan voimin. Jäätelöntuotanto uusissa tiloissa alkaa vuodenvaihteessa 2023–2024.

– Nykyiseen verrattuna pystymme kaksinkertaisiin tuotantomääriin. Laajennuksen jälkeen pystymme tuottamaan 8 000 kiloa eli noin 15 000 litraa jätskiä päivässä. Realistinen arvio vuosituotannosta on 3 ja 4 miljoona litran välillä, Olli laskeskelee.

Keskitytään makunautintoihin – automatisoidaan kaikki tylsät työvaiheet

Vaikka tuotantotilat kasvavat ja niihin on tullut uutta teknologiaa, Jymyn sielusta ei luovuta eikä jäätelötuotannon kovasta ytimestä tingitä.

– Tuotteen tekeminen ei sinänsä muutu, vaan teemme jäätelömme käsityönä jatkossakin. Yksinkertaistamme ja automatisoimme vain niitä vaiheita, joissa tuote on jo paketissa, eikä sen makuun tai laatuun enää vaikuteta. Yksinkertaistaen voisin sanoa, että kaikki raskaat tai tylsät työvaiheet pyritään automatisoimaan, jotta ihmisemme voivat keskittyä siihen olennaiseen eli hyvän jäätelön tekemiseen ja uusien makujen kehittämiseen, Olli toteaa.